Com heu pogut comprovar, les conjugacions 1a (PARLAR) i 3a incoativa (PARTIR) són les que compten amb més verbs. Així, dominar estes dos conjugacions implicarà dominar una gran part dels verbs que haureu d’utilitzar. No podeu fallar!
- En la 1a conjugació hi ha, però, dos verbs irregulars ANAR i ESTAR, que presenten irregularitats només en alguns temps com ara:
vaig, vas, va, van
aniré, aniràs, anirà, anirem, anireu, aniran (i no *anaré)
aniria, aniries, aniria, aniríem, aníreu, anirien (i no *anaria)
vaja, vages, vaja, vagen
vés, aneu
estic, estàs, està, estan
estiga, estigues, estiga, estiguem, estigueu, estiguen
estigues, estigueu
- La 2a conjugació té molt poquets verbs. Però heu de vigilar perquè, col·loquialment, n’hi ha un grapat que s’han convertit en verbs de la 3a conjugació i açò cal corregir-ho: interrompre, admetre, percebre, rebre, batre.
- La 3a conjugació incoativa presenta dos maneres diferents de conjugar-se en els temps que contenen l’increment –ix–: partixes, partix, partixen o parteixes, parteix, parteixen. En valencià, però, SEMPRE cal pronunciar-los sense la e. Pots escriure’ls de la manera que et resulte més fàcil, tot i que trobaràs més sovint les formes escrites amb e. La resta de persones amb l’increment són partisc, partisca, partisques, partisquen. Observa que la tercera conjugació conté molts verbs derivats d’adjectius o noms: arredonir, enfortir, acovardir, avergonyir, entristir, garantir, etc
Detalls:
1. Alerta amb els canvis ortogràfics que presenten alguns verbs:
comença, comences, comenceu, etc.
menja, menges, mengeu, etc.
juga, jugues, jugueu, etc.
2. Alerta amb les dièresis dels verbs acabats en –air, –eir, –uir: lluïx, conduïx, agraïm, agraïu, etc. Sempre que la “i” siga tònica cal posar-hi dièresi. En canvi, si les regles d’accentuació obliguen a escriure un accent, no s’hi posarà dièresi: lluïsc, lluïxes, lluïx, lluïm, lluïu, lluïxen; lluïa, lluïes, lluïa, lluíem, lluíeu, lluïen; lluïsca, lluïsques, lluïsca, lluïm, lluïu, lluïsquen; lluïra, lluïres, lluïra, lluírem, lluíreu, lluïren, etc.
3. Alerta amb verbs com ara extingir, distingir que sonen amb so de llegir, fugir i, per tant, s’escriuen amb “g”, sense “u”.
- Toqueu ací per a abaixar-vos la Gramàtica Normativa del Valencià. És un text en pdf. Només cal que l'alceu al vostre ordinador o al vostre llapis de memòria. Ja el teniu sempre disponible. Ara només cal que hi feu la recerca: "Els verbs regulars".
FAENA!
Si voleu repassar els verbs regulars, podeu llegir i fer les activitats següents:
a) LP 1: pàgines 48-51, activitats 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.
b) LP 2: pàgines 40-42, activitats 1, 2, 3.
c) Va de bo! B1: pàgines 14-15, activitats 8, 9, 10.
d) Va de bo! B1 quadern d’activitats: pàgina 24, activitats MS5, MS6, MS7 i MS9.